Kelbimbó sonkával akár főételként is fogyasztható, például vacsorára, vagy köretként is megállja a helyét.
Kelbimbó sonkával hozzávalók 2 főre:
- 40 dkg kelbimbó
- 4 szelet serrano sonka (lehet másféle sonka is, pl. pármai sonka vagy fekete erdei sonka)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- olívaolaj
Tálaláshoz
- 2 dl tejföl (én zott alnatura tejfölt szeretem használni, mert krémes az állaga)
- 1 gerezd fokhagyma
Kelbimbó sonkával elkészítése
1.Főzzük meg a kelbimbót sós forró vízben. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl.
2. A sonkát szeleteljük fel csíkokra.
3. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanál olívaolajat és pirítsuk meg a sonkát, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
4. Aprítsunk fel egy gerezd fokhagymát, és tegyük a serpenyőbe, pirítsuk meg kicsit.
5. Adjuk a fokhagymához a a korábban megfőzött kelbimbót. Fontos, hogy meg tudjon pirulni, ezért egyszerre ne tegyünk sok kelbimbót a serpenyőbe. Ha szükséges, inkább több részletben végezzük a kelbimbók pirítását.
6. Ha elkészült a kelbimbó, tegyük vissza a sonkát a serpenyőbe, és keverjük össze a kelbimbóval.
7. A tejfölbe reszeljünk egy gerezd fokhagymát.
8. Fokhagymás tejföllel tálaljuk a sonkás kelbimbót.